Juletræsguiden 2023

Den store juletræsguide

Når du skal ud at købe dit juletræ, kan det være svært at finde det rigtige træ. Det kommer an på flere ting. Fx hvilket juletræ du synes er pænest, og hvor længe dit juletræ skal stå inde? Når du har afklaret disse spørgsmål, er der straks nye spørgsmål, der melder sig som fx hvilket juletræ skal jeg så købe? Hvor skal jeg købe mit juletræ? Er der forskel på kvaliteten af juletræer? Hvad skal jeg give for et juletræ? Hvad er det mest bæredygtige juletræ? Hvilken juletræsfod skal jeg vælge? Hvordan holder jeg mit juletræ pænt, når det er kommet ind i stuen? Og hvordan kommer jeg af med mit juletræ efter jul. Fortvivl ikke – Juletræ.dk har lavet en juletræsguide, der svarer på alle disse spørgsmål og hjælper dig godt på vej til det helt rigtige juletræ! 

Vælg det rigtige juletræ 

Der findes mange forskellige juletræer på markedet, men det er især to juletræer, som danskerne gerne vil have. Det er Nordmannsgran, som også kaldes Ædelgran, og det er Rødgran. Disse to træer har forskelligt udseende og forskellige egenskaber. Du skal også tage stilling til, om du vil have et traditionelt rodskåret juletræ, et juletræ i potte eller et kunstigt juletræ.

Nordmannsgran – det holdbare juletræ

Nordmannsgranen er det mest solgte juletræ i Danmark, hvilket skyldes, at træet er robust og kan holde sig længe indendørs uden af tabe nålene. Træet har lange, blanke, mørkegrønne nåle, og det er tæt og fyldigt. Nordmannsgranen er kegleformet og har dermed en flot, symmetrisk form. Nålene er samtidig bløde, så du ikke stikker dig, når du pynter træet.

Nordmannsgranen er et oplagt valg for dig, hvis du gerne vil have dit juletræ stående længe i stuen og er med på at give lidt flere penge for dit juletræ. Træet kan faktisk stå hele december måned og stadigvæk se pænt ud. Hvis du har en juletræsfod med vandbeholder kan det holde sig flot i over en måned. Nordmannsgranen fås både som rodskåret juletræ og juletræ i potte.

Rødgran – det billige og traditionelle juletræ

Rødgranen er slankere end Nordmannsgranen og har rustgrønne nåle. Grenene vokser opad og er godt fordel, hvilket giver træet en flot, symmetrisk facon. Rødgranen holder ikke så længe på nålene og begynder at drysse efter få dage. Nålene er stive og stikkende, som kan være en ulempe, når du skal pynte træet. Rødgranen dufter meget og giver en god granduft til hele hjemmet.

Rødgranen passer godt til dig, der kun har dit juletræ stående i kort tid i stuen. Træet er samtidig billigere og duftende. Endelig kan Rødgranen levetid forlænges med en juletræsfod med vandbeholder, eller hvis du stiller træet i vand om natten. Træet sælges både som traditionelt fældet juletræ og som juletræ i potte.

Nobilis – juletræet med sølvskær 

Nobilis minder meget om Nordmannsgranen og har de samme egenskaber, men har et sølvgråt skær. Dette træ er dog ikke så almindeligt i Danmark, og det kan være svært at finde i handlen i en ordentlig kvalitet. Nobilis kan kun fås som rodskåret juletræ.

Blågran – det blålige juletræ 

Blågranen har som navnet afslører et blåligt skær, hvilket passer godt til ensfarvet julepynt som fx guld, sølv eller hvid. Dette juletræ har stikkende nåle, men har til gengæld en flot, pyramideformet facon. Blågranen er ikke så robust og taber forholdsvis hurtigt nålene. Det er altså et juletræ til dig, der kun har juletræet i stuen i kort tid og som sætter pris på et lidt anderledes juletræ med mulighed for minimalistisk og stilfuld julepynt. Du kan både købe blågran i potte og rodskåret.

Serbisk Søjegran/Omorika – det sarte juletræ 

Omorika minder lidt om Rødgran og har en slank form og opadgående grene. Træet er dog mere symmetrisk og tættere end Rødgran. Træer holder ikke så længe i stuen og er derfor til dig, der sætter juletræet indenfor få dage før jul. Den slanke form gør i øvrigt Omorika juletræet oplagt til små stuer, fordi træet ikke fylder så meget pga. den slanke form. Den Serbiske Søjlegran kan kun købes som rodskåret juletræ.

Fraser – den amerikanske Nordmannsgran

Fraser juletræet minder en del om Nordmannsgranen og er et holdbart og robust træ. Modsat Nordmannsgranen har dette juletræ dog opadgående grene og dufter friskt af citrus. Det er m.a.o. et juletræ for dig, der gerne vil have et utraditionelt juletræ, der kan holde sig frisk hele december måned. Fraser juletræet kan dog være svært at opdrive i Danmark. Fås både fældet og i potte.

Kunstige juletræer – juletræet, der kan bruges igen og igen

Der findes et væld af kunstige juletræer i forskellige udformninger og til forskellige priser. De kan både købes i en udgave, der minder om det traditionelle rodskårne juletræ og i en version, der ligner juletræet i potte. Fordelen ved de kunstige juletræer er, at de ikke fælder og griser i stuen. De kan også være mere økonomiske, fordi de kan de genbruges år efter år. 

Ulemperne er, at du skal opbevares juletræet hele året, at de ikke har granduften og ikke har det autentiske look. Det kunstige juletræ kan også komme til at se medtaget og forkommen ud, når det bliver pakket sammen hvert år.

Du kan købe mere eller mindre naturligt udseende plastiktræer og i størrelser fra 30 cm til 270 cm. De kunstige juletræer fås i en luksusmodel med indbygget LED-lys lavet af brandhæmmende materiale, mens andre er mere basic. Du kan læse om de forskellige typer af plastikjuletræer her!

Filigranjuletræet – det håndlavede juletræ 

Filigranjuletræet er et håndlavet juletræ, der udelukkende er lavet af træ. Her har man ikke forsøgt at efterligne et almindeligt juletræ af gran. Det består nemlig af fem til ni vandrette rundstokke placeret forskudt for hinanden på en større, lodret rundstok. Forneden har træet et kryds og foroven nogle gange en stjerne. Det fås i størrelser fra 53 cm til 165 cm, men typisk i størrelserne 65, 100 og 165 cm. Du kan købe Filigranjuletræet i mange forskellige træsorter som eg, fyr, bøg og birk, og det leveres ubehandlet, olieret eller lakeret. Du kan bruge de små træer til pynt, mens den store model kan bruges som et reelt juletræ.

Fordelen ved Filigranjuletræet er, at det kan genbruges år efter år, og at det modsat plastiktræet bliver ved med at se pænt ud. Du kan også altid selv friske det op med olie eller maling. Det sviner heller ikke, og så er det nemt at flytte rundt på og at opbevare. Ulempen er, at det ikke ligner et traditionelt juletræ og ikke er tæt. Der er heller ikke plads til ret meget julepynt og julelys.

Filigrantræet er altså for dig, der gerne vil have et minimalisk og moderne juletræ, der kan genbruges år efter år uden at se slidt ud.

Kvalitet og pris

Det siger sig selv, at kvalitet og pris hænger sammen. Hvis du køber et billigt juletræ i et byggemarked eller et lignende sted, er det mindre harmonisk og mere pjusket end et dyrere juletræ, der er købt hos en juletræsforhandler. Hos mellemforhandlere, hvor der er købt stort ind, har træerne ofte ligget på paller i længere tid. Det præger naturligvis også træerne. Man kan generelt sige, at jo friskere træerne er og jo mere, der er kræset om dem, jo pænere og dyrere vil de være. 

Man skelner i den forbindelse mellem tre kvaliteter af juletræer. Der er: 

  • 1. sortering/A-klasse, hvor juletræet er symmetrisk, har friske og kraftige nåle, en lige stamme, en lige top og passende afstand med grenene, så der er plads til julepynt. 
  • 2. sortering/B-klasse, hvor juletræet har mindre fejl. Det er mindre symmetrisk, kan mangle en gren hist og her og top og stamme kan være ujævne. 
  • 3. sortering/C-klasse, hvor træet har flere fejl. Det kan mangle nogle grene og toppen og stammen kan være skæve. Juletræet skal dog have en top

Kulissetræer, træet har mange fejl og friskheden er ikke garanteret. Flere supermarkeder eller byggemarkeder forhandler disse træer.

Det er også typisk de træer man ser i bybilledet, fastmonteret til stolper eller tagrender.

Priser

Priserne for et juletræ varierer i forhold til kvaliteterne og størrelserne. I denne guide bringer vi prisen for et rodskåret juletræ i standardstørrelsen på 175-200 cm i A eller B-kvalitet.

Et Nordmannsgran juletræ i A eller B-kvalitet i størrelsen 175-200 cm koster mellem 80-600 kroner, mens Rødgranen koster mellem 80-400 kroner. Det billigste juletræ fås som gårdsalg i nærheden af Viborg, og det dyreste kan købes på en stadepladser i storbyerne. 

Juletræer i potte er dyrere, og de fås typisk kun op til 150 cm. De økologiske juletræer er ligeledes dyrere end de traditionelle juletræer.

Plastikjuletræer i størrelsen 175-200 cm, som ligner traditionelle, grønne juletræer starter ved 229 kroner og løber helt op i 3400 danske kroner.

Filigranjuletræet på 165 cm, der er bedst egnet som juletræ, man kan danse rundt om, ligger på mellem 1800 og 2000 kr.

Hvor køber jeg mit juletræ?

Du kan købe juletræer rigtig mange steder. Der er stadepladser, hent-selv-juletræer fra juletræsplantager, gårdsalg, byggemarkeder og online juletræssalg. Nogle mennesker vil gerne se deres juletræ, inden de køber. De bør derfor købe træet hos en fysisk forhandler. Nogle ser det som en udflugt selv at fælde træet, mens andre igen vælger den nemme løsning og køber deres juletræ på nettet, hvor de hurtigt kan få bragt juletræet direkte til døren.

Det mest bæredygtige juletræ

Der har været skrevet meget frem og tilbage om, hvilket juletræ, der er det mest bæredygtige og miljøvenlige. Juletræsindustrien er ikke den store klimasynder i forvejen, fordi juletræerne er med til at optage CO2 i de 8-12 år, de typisk vokser, inden de bliver fældet. Tallene viser, at en Rødgran bruger 12 kg C02 i dens levetid, mens en Nordmannsgran bruger 16 kg. Derimod binder begge sorter 18 kg CO2 i deres levetid, hvilket giver et positivt C02-regnskab på 2 til 6 kilo. Rødgranen vokser nemlig naturligt i Danmark, mens Nordmannsgranen kan have brug for gødning eller sprøjtemidler.

Juletræ i potte, fordi det både renser luften, mens det vokser op, men fortsat vil optage en masse CO2, når det bliver plantet ud i naturen igen. Det pottegroede juletræ har fået skiftet potte efterhånden, som det voksede op og har dermed et intakt rodnet. Det overlever nemt i naturen, når det bliver genplantet. 

Rødgran, fordi den ikke kræver kunstgødning og sprøjtemidler. Den binder ligeledes en masse CO2, mens den vokser sig stort nok til at blive et juletræ.

Nordmannsgran, fordi den ligesom Rødgran optager CO2 i dens levetid og har et positivt CO2-regnskab. Den kræver dog gødning og sprøjtemidler.

Pottede og salgspottede juletræer klarer sjældent at blive plantet ud igen. De har nemlig fået beskåret deres rødder kraftigt. Det pottede træ står i den samme potte hele tiden og får de rødder, der er vokset udenfor potten, skåret væk umiddelbart inden salg. Det salgspottede træ kommer først i potte lige inden, det skal sælges og får dermed skåret det meste af rodnettet væk. Træerne er dog organisk materiale og kan genanvendes eller nedbrydes naturligt.

Plastikjuletræer er det mindst bæredygtige alternativ, selvom mange tror de kan skåne miljøet, fordi de kan bruge det samme træ i flere år. Undersøgelser viser dog, at der skal gå mellem 6 til 22 år, førend det kunstige juletræ er lige så bæredygtigt som det naturlige juletræ. 

Det er svært kåre en endegyldig bæredygtig vinder inden for juletræer. Der er så mange faktorer, der spiller ind. Det er fx afgørende hvor langt juletræet skal fragtes i forhold til CO2-regnskabet. Et kunstigt juletræ transporteret hele vejen fra Kina sætter dermed et meget større aftryk, mens et juletræ købt i Danmark eller lokalt er sundere for klimaet.

Danske juletræsproducenter er generelt rimelig tilbageholdende med sprøjtemidler og kunstgødning, men der er forskelle fra den ene juletræsproducent til den anden. Man kan kigge på, hvor meget kunstgødning der bliver brugt. Hvor meget det forurener, når træerne passes og fældes. Om der er natur omkring plantagerne, der er godt for dyrelivet. Hvor langt træerne skal fragtes, og om der er andre miljøtiltag fra producentens side. 

Nogle forhandlere lover fx, at de planter et nyt træ i naturen, når de fælder ét. Nogle få vil endda plante hele to nye træer i den danske natur, når du køber et juletræ online. Det giver helt klart et mere positivt CO2-regnskab og er samtidig med til at udvide de danske skove til glæde for mennesker og dyr. Nogle danske juletræsproducenter bruger samtidig naturlig gødning til deres træer, hvilket ligeledes er gavnligt for miljøet.

Endelig er der spørgsmålet om økologiske juletræer. Det lyder som et godt og miljøvenligt valg, men økologiske juletræer kan også forurene. Man må nemlig gerne bruge sprøjtemidler, der er udviklet af planter. Problemet er imidlertid at mange af disse produkter er skadelige for miljøet. Det gælder fx sprøjtegifte udvundet af chrysanthemum, der ikke skelner mellem skadedyr og nyttedyr, men dræber alle insekter. Dette sprøjtemiddel har dermed også en skadelig effekt på eksempelvis fisk i vandløb. Derudover bliver der i en økologisk kultur, brugt flere maskiner, da selve renholdelsen udføres maskinelt.  

Juletræsfoden

Der er i bund og grund tre typer juletræsfødder til det almindelige, rodskårne juletræ, nemlig trækrydset, den traditionelle juletræsfod og en juletræsfod med vandbeholder. 

Trækrydset er, som navnet antyder, et kryds lavet af træ. Det sættes fast under bunden at juletræet. Nogle trækryds bliver sømmet fast under træet, mens andre har en såkaldt easyfix løsning. Det indebærer, at juletræet har fået boret et lodret hul op i stammen og kan sættes direkte på en dorn, der sidder på trækrydset. Det kræver ikke værktøj.

Så er der den almindelige juletræsfod, som fås i utallige modeller og udformninger. Nogle er lavet af træ, mens andre er af metal, plastik eller noget helt fjerde. Fælles for juletræsfødderne er dog, at man bruger et skruesystem, hvor man vha. fire skruer fastgør juletræet.

Juletræsfoden med vandbeholder giver mulighed for at vande dit juletræ. Juletræet drikker nemlig omkring 1,5 liter vand om dagen og holder sig frisk og grønt i længere tid, når det vandes regelmæssigt.

Et pænt juletræ i stuen

Du kan imidlertid selv gøre meget for at holde dit rodskårne juletræ frisk og pænt indtil juleaften: 

Sørg for at bunden af juletræet er friskafskåret. Der kan nemlig danne sig en hinde, så træet har svært ved at suge vand. Skær cirka ½ centimeter af bunden med en sav, så træet kan drikke igen

Sæt dit juletræ i en spand vand i nogle dage, inden du tager det ind i stuen, så det rigtigt kan suge noget vand

Giv dit juletræ en hovedpinepille eller brusetablet. Det lyder skørt, men det får Rødgran, Serbisk Søjlegran og Blågran til at holde længere på nålene. Kom 1-2 tabletter i vandet, som juletræet står i. Vær dog opmærksom på, at det skal være piller, der indeholder acetylsalicylsyre. Det gør Kodimagnyl og Treo, mens tabletter med paracetamol som Panodil, Pamol og Pinex ikke kan bruges.

Juletræet skal helst stå køligt, men skal også langsomt vænne sig til livet indendørs, så det ikke får et chok, når det pludselig står i en varm stue. Derfor er det en god ide at lade træet stå natten over i et køligere bryggers eller en udestue, inden det stilles indenfor.

Stil ikke dit juletræ direkte op af en varmekilde som en radiator eller brændeovn. Det udtørrer juletræet og får grannålene til at visne hurtigere.

Brug gerne en juletræsfod med vandbeholder, så dit juletræ løbende får vand. Et juletræ drikker i gennemsnit 1,5 liter vand om dagen.

Sæt gerne dit udenfor en enkelt nat hver 14. dag, så det kan få noget ilt. Du kan ved samme lejlighed give dit træ en god rystetur, så de løstsiddende grannåle bliver rystet af. På den måde sviner juletræet ikke så meget, når det vender tilbage til din stue.

Juletræet efter jul

Der er mange muligheder for at komme af med dit juletræ efter jul. Flere kommuner tilbyder fx afhentning af dit juletræ i januar måned. Der er forskel på, hvordan det fungerer i de forskellige kommuner. I nogle kommuner kan du stille dit gamle juletræ på udvalgte steder, mens det andre steder er sammen med din dagrenovation eller sammen med storskrald. Tjek din kommunes hjemmeside for at se, hvordan det fungerer i din kommune. Du kan også altid selv køre dit juletræ på genbrugspladsen.

En del juletræsforhandlere tilbyder også at afhente dit brugte juletræ efter jul for omkring 200 kroner. 

Brug dit gamle juletræ i haven

Du kan dog også selv anvende dit gamle juletræ. Du kan fx save stammen op og bruge den som brænde. Husk, at træet skal tørre mindst et år for at være brændeklar. Grenene kan laves til flis og bruges som bunddække. Granflis er især velegnet i surbundsbede til fx Rhododendron, Bregner, Primula og Anemoner. Det kræver dog, at du har en kompostkværn.

Brug juletræets grene som espalier til dine bønner, ærter eller andre slyngplanter. De kan også anvendes til skygge for dine roser, så de ikke bliver svedet af den skarpe vinter- og forårssol. Endelig kan du bruge grangrenene til at lægge oven på blade, der ligger oven på dine haveplanter. På den måde holder de på bladene og er med til at beskytte mod frosten.

Dit brugte juletræ kan ligeledes bruges som foderstativ for fugle, hvis du sætter æbler og foderkugler på træet. Så kan du nyde synet af fuglene, der tager for sig af retterne.

Hvis du har købt et juletræ i potte, kan du plante det ud i haven efter jul. Det skal vel at mærke ikke være lige efter jul, men når jorden er frostfri. Ellers overlever træet ikke. Vent typisk til marts eller april måned med at plante dit pottetræ ud. Det har også minimale chancer for at overleve, hvis du har købt et pottet eller salgspottet juletræ. Der er rødderne nemlig blevet så kraftigt beskåret, at det har svært ved at klare genplantningen. Dit pottetræ skal helst være pottegroet for at kunne slå rødder og vokse videre i din have. Det pottegroede træ har et intakt rodnet. Også her er der flere juletræsforhandlere, der gerne vil hente dit juletræ i potte efter jul og plante det ud for dig.

____________________________________________________________________

Vi håber, at vores juletræsguide har gjort dig klogere på, hvilket juletræ, du skal have stående i din stue juleaften. Hvis der er spørgsmål, du ikke fandt svar på, er du altid velkommen til at kontakte os. Du kan finde vores kontaktinfo på Juletræ.dk

Hvis du repræsenterer et nyhedsmedie og gerne vil gøre brug af vores gennemarbejdede juletræsguide, kontakt os da venligst via. kontaktformularen.

Hurtig levering direkte til døren

Hos Juletræ.dk sælger vi kun juletræer, vi selv vil have stående hjemme i vores egen stue juleaften.

Alle vores træer kan leveres på den dag, som du ønsker - vi kan også afhente dit juletræ igen, såfrem dette er bestilt.

Vi glæder os til at levere december måneds centrale gæst, til dit hjem.