Pleje af juletræ på fod

Her er 5 råd til, hvordan du sikrer dit træ holder sig grønt og frisk hele julen:

1. Hvis muligt, bør du lade træet stå ude i kulde, fugt og læ, indtil det skal ind i stuen og pyntes klar til jul.

2. Sæt gerne træets stamme i en spand vand. Sav 1-2 cm af stammen for at forbedre træets sueevne.

3. Når træet trækkes ind trækkes nettet af og træet sættes i en fod med væske. Væskebeholderen bør fyldes op hver dag. Klik her og læs mere om vores juletræsfødder med væskebeholder.

4. Lad nåle og grene komme på plads af sig selv. Det kan tage et par timer, så vær tålmodig og træk ikke i grenene.

5. Træet bør stilles væk fra varmekilder som brændeovn og radiator.

Følges disse råd sikres nålene friske og grønne i længst mulig tid.

Pleje af juletræ i potte

Her er 7 råd til, hvordan du sikrer dit træ holder sig grønt og frisk hele julen og det samtidig får de bedste forudsætninger for at kunne overleve genplantning:

1. Hvis muligt, bør du lade juletræet i potte stå ude i kulde, fugt og læ, indtil det skal ind i stuen og pyntes klar til jul. Det er vigtigt at du ikke fjerner træet fra den potte det kommer i. Enhver forstyrrelse af rødder bør undgås.

2. Husk at tjekke jorden et par gange om ugen, mens træet står ude. Har det været nogle tørre dage, kan træet have brug for at blive vandet jævnligt. 

3. Når træet trækkes ind, trækkes nettet af, træet rystes for løse nåle og træet kan evt. sættes i en potteskjuler, men behold den originale potte på.

4. Lad nåle og grene komme på plads af sig selv. Det kan tage et par timer, så vær tålmodig og træk ikke i grenene.

5. Træet bør stilles væk fra varmekilder som brændeovn og radiator.

6. Tjek jorden hver dag, for at sikre den er fugtig. Vand træet hvis nødvendigt.

7. Træk træet ud hver 7. dag hvis muligt, og lad det gerne stå ude i 24 timer så træet kan trække vejret. Ryst træet for evt. løse nåle, inden du trækker træet indendøre igen.

Følges disse råd sikres et frisk træ, som kan leve videre efter jul.

Genplantning af juletræ i potte

1. Efter træet har stået inde i den ønskede tid, bør det stilles ud indtil vejret melder klar til genplantning. Indtil genplantning bør træet blive tjekket så det ikke tørre ud. Det danske vejr plejer at kunne give træet den nødvendige mængde vand, men tjek det gerne for en sikkerheds skyld og vand hvis nødvendigt. 

2. Afhængig af sæsonens temperaturer, har træet bedst af at blive plantet ud i marts eller april. Bliver det hurtigt plusgrader, kan det også allerede ske i februar.

3. Hvis du skal have succes med genplantning af dit juletræ, så er det vigtigt, at du placerer det på det rigtige sted. De fleste grantræer fortrækker kølige og fugtige forhold. Sørg derfor for at placere dit juletræ på et beskyttet sted, hvor sommerens direkte sollys ikke tørrer træet hurtigere ud.

4. Grav et hul det valgte sted. Hullet skal være ca 3 gange så stort som juletræets rodklump. 

5. Tag forsigtigt den sorte potte træet blev leveret med af - evt. klip potten af. Det er vigtigt rødderne ikke oplever for meget forstyrrelse. 

6. Placér træet i hullet og dæk til med jord. Stamp forsigtigt jorden tæt rundt op træet så det står fast. 

7. Hvis du har adgang til noget organisk gødning, som kan være hønsemøg, så giv dit lille pottetræ en omgang med det, da det giver et lille løft til træet. Går vi igennem en tør sommer bør træet blive vandet første år, så det ikke tørre ud.